Black Mesa

Black Mesa

Polish localization (Spolszczenie)
This topic has been locked
Black Mesa - kompatybilność spolszczenia.
Witam. Moje pytanie jest może laickie, ale...wraz z powrotem Half-Life'a Alyx - postanowiłem sobie przypomnieć całość Half-Life'a. Nie kupiłem jeszcze moda - Black Mesa 1.0 link ↓https://store.steampowered.com/app/362890/Black_Mesa/ dlatego nie miałem okazji spolszczenia testować.
• Moje pytanie jest następujące: czy jest ono w pełni kompatybilne z wydaniem 6 marca 2020 ? Zanim kupię produkt - chcę wiedzieć.
W opisie znajdę info o treści: "spolszczenie pod wersję public-beta 1.0 build 4815922!"
• Gdzie znaleźć informację o wersji wydanej z datą j/w (na oficjalnej stronie moda - link ↑, nie ma podanego info nt. buildu)?
• Kolejne pytanie - dlaczego spolszczenia nie propaguje się na oficjalnej stronie Steam'a?. Znajdziemy informację cyt ↓
──────────────────────────────────────────────────
Polski język nie jest obsługiwany

Ten produkt nie posiada wsparcia dla twojego lokalnego języka. Przed zakupem zapoznaj się z listą wspieranych języków znajdującą się poniżej.

Jeżeli chcesz widzieć strony gier w innych językach, dostosuj swoje preferencje językowe.
──────────────────────────────────────────────────
• Dlaczego? Czy tworząc spolszczenie trzeba posiadać aprobatę twórcy moda?
Dzięki za odp.
Last edited by Groknar Młotodzierżca; 10 Apr, 2020 @ 10:08am
< >
Showing 1-7 of 7 comments
fRt10- 10 Apr, 2020 @ 10:08am 
dasd
Lighttyy 11 Apr, 2020 @ 12:41am 
Keldorn na steamie nie pokazuje że Polski język jest obsługiwany bo to jest modyfikacja społeczności a nie oficjalnie przetłumaczone przez ludzi z Valve
@Darkkyy - dzięki za info. Znalazłem częściowe info w tym wątku ↓
LInk

Last edited by Groknar Młotodzierżca; 11 Apr, 2020 @ 5:22am
Eselter  [developer] 14 Apr, 2020 @ 12:26am 
Co do informacji o aktualnych wersji w danym branchu to można podejrzeć to tutaj:
https://steamdb.info/app/362890/depots/#branches
Kilka słów nt. polskiej adaptacji moda.
Zacznę od podziękowania @Eselter - za przygotowanie spolszczenia Black Mesa, dzięki któremu gra w tego kapitalnego moda okazała się jeszcze przyjemniejsza - dając możliwość w pełni cieszenia się walorami produkcji jaką jest remake Half-Life'a. Spolszczenie jest bardzo dobre, ale pozwalając sobie na pewną dozę szczerości - grywalność w BM jest tak wciągająca, iż szukanie błędów w polonizacji wymaga kolejnych rozgrywek nastawionych na testy, a na nadmiar czasu niestety nie mogę sobie pozwolić.
Błędy jakie może powodować instalacja spolszczenia...

Warto wspomnieć, iż po zainstalowaniu spolszczenia w/w. moda, dochodzi do sytuacji w której nie można przypisać klawiszy sterowania do RSHIFT, RCTRL oraz ENTER'a do interakcji.Ja zawsze tych samych klawiszy używam do pewnych funkcji sterowania, dlatego zgłaszam problem, chociaż może on być błędem samego moda? Ponieważ zainicjowałem grę ze spolszczeniem, trudno mi teraz rozsądzić, który element może mieć wpływ na ten problem.
Znalazłem rozwiązanie następujące:
  • Instalujemy spolszczenie zgodnie z instrukcją autora.
  • We właściwościach produktu ustawiamy parametr uruchamiania -oldgameui
    Ogólne → Ustaw opcje uruchamiania → -oldgameui → Ok.

https://imgur.com/a/nY7AFsu

• Wchodzimy w grę ze starym menu, tutaj można przypisać klawisze wedle woli.
  • Zapisujemy grę i wychodzimy na pulpit.
  • Ponownie wchodzimy we właściwości produktu, tym razem usuwamy parametr -oldgameui i zapisujemy zmiany.
  • Wchodzimy w grę i cieszymy się nowym menu, ale z przypisanymi klawiszami podczas zadanego wcześniej parametru. Klawisze zostaną przypisane do momentu kolejnej zmiany.
  • Po w/w. zmianach, język ulega zmianie na angielski, w opcjach audio należy kolejny raz dokonać zmiany na język polski - jak podał to autor polonizacji.
Generalnie, klawisze trzeba przypisać na starym menu z parametrem j/w, następnie - wrócić do nowego.Tyle z mojej strony. Do swojej krótkiej minirecenzji przygody z BM, dodałem rekomendację spolszczenia. → link , uważam że zasługuje na wspomnienie.
EDIT: błąd z przypisaniem klawiszy sterowania nie zależy od spolszczenia, jednak do czasu eliminacji w/w. - podaję sposób na obejście problemu.
Last edited by Groknar Młotodzierżca; 19 Apr, 2020 @ 8:47am
Originally posted by Eselter:
Bug w grze:
https://gtm.steamproxy.vip/app/362890/discussions/0/2155476288798817879/
przynajmniej można wykluczyć spolszczenie jako powód błędu.
Nie zmienia to jednak faktu istnienia owego błędu, dlatego podaję dla zainteresowanych sposób na rozwiązanie problemu w poprzednim swoim poście.
< >
Showing 1-7 of 7 comments
Per page: 1530 50